Het advies bij brand en/of rook is om niet eerst weer naar binnen te gaan, maar om direct via de trap het pand te verlaten. Maak geen gebruik van de lift!
Pak je mobiel en verlaat je appartement.
Neem de trap en ga direct naar buiten, bel buiten 112 en waarschuw de brandweer.
Bel buiten bij alle appartementen aan om de bewoners te waarschuwen.
Levensduur optische rookmelders
Rookmelders hebben een technische levensduur van 10-jaar. Vervuiling door stof zorgt ervoor dat de in de rookmelder aanwezige rookkamer vervuild raakt. Detectie van rook en brand wordt hierdoor minder nauwkeurig. De kans bestaat dat een rookmelder eerder een vals alarm geeft of rook te laat wordt gedetecteerd. Vervang dus tijdig alle rookmelders die in uw huis zijn gemonteerd. De vervangingsdatum treft u aan op iedere rookmelder, de datum voor vervanging kunt u terugvinden op de zij- of onderkant van de melder.
In onze appartementen gemonteerde rookmelders
Bij de oplevering in 2010 waren er door de bouwer twee rookmelders geïnstalleerd in onze appartementen. Het ging om het type BRK 7010BE Rookmelder 230v. Deze rookmelders gebruikten netstroom (230V) voor de voeding, waren middels een aparte draad (oranje) met elkaar gekoppeld en hadden een batterij die bij stroomuitval de rookmelder liet doorwerken. Hoewel deze batterij slechts als back-up werd gebruikt was de batterij na enkele jaren leeg en ging de rookmelder piepen. Een nieuwe batterij (9v blok) loste dat probleem op. Behalve af en toe testen door op de drukknop te drukken (denk aan gehoorbescherming), kon geen ander onderhoud worden uitgevoerd.
Als bewoner gaf het toch wel vaak onzekerheid en ergernis als een van de twee rookmelders protesteerde als de back-up-batterij leeg was en vernieuwd moest worden. Bovendien bleek dat vervangen van het 9V blok niet echt eenvoudig. Om de paar jaar deed zich die situatie voor en na tien jaar dienden de rookmelders compleet te moeten worden vervangen. De centrale optische eenheid had slechts een levensduur van 10 jaar.
Op internet zijn sinds enkele jaren rookmelders te bestellen van dit type maar met een lithium-accu die eveneens 10 jaar mee gaat. Vervangen van een batterij komt daarmee te vervallen. Binnen 24 uur worden ze bezorgd. De meeste appartementen hebben er twee nodig en ze zijn eenvoudig zelf te vervangen. Koop wel de versie met lithium-accu, dan is het lastige piepen en vervangen van de batterij opgelost.
Zie bijvoorbeeld:
https://www.brandpreventiewinkel.nl/product/rookmelders/rookmelder-brk7010lbe/
De prijs voor twee rookmelders met lithium-accu’s is rond de € 80,00 inclusief porto.
Handelingen bij vervanging van deze rookmelders.
Sluit eerst de stroom van de rookmelders af in de meterkast (als je de zekering weet) en zet een gehoorbescherming op.
Draai daarna de rookmelder naar links (tegen de klok in) totdat hij los komt van de grondplaat.
De rookmelder zal nog aan drie draden vastzitten met een blokje. Maak dat blokje los van zijn beveiliging met een kleine schroevendraaier en trek het aansluitend met een tang los.
Pak de nieuwe (identieke) rookmelder en trek daar de plastic strook uit, waardoor de batterij contact maakt met de elektronica van de rookmelder.
Druk het blokje goed in de juiste positie vast. Het moet vastklikken.
Draai de nieuwe rookmelder met de klok mee vast op de grondplaat (dat kan een beetje lastig zijn).
Herhaal deze handelingen voor de tweede rookmelder.
Sluit de stroom weer aan in de meterkast.
Als de aansluitingen correct zijn en er weer stroom op de aansluitingen staat, ziet u op beide rookmelders:
– de groene LED continu en
– de rode LED knippert een keer per minuut heel kort en
– hoor je niets, er is geen enkel geluid te horen!
Zo niet dan de testknoppen om beurten enkele seconden indrukken (denk aan gehoorbescherming!).
Op de onderkant van de rookmelder staat wanneer deze dient te worden vervangen.
Bij de oudere rookmelders staat het alleen op de onderkant, bij de nieuwere ook op een stikker op de zijkant van de rookmelder.
Door de bewoners zelf geïnstalleerde rookmelders in trappenhuis.
Het trappenhuis werd door ons begin 2016 zelf voorzien van drie draadloos gekoppelde rookmelders op de drie hoogste verdiepingen.
Deze rookmelders hebben geen netstroom-aansluiting, maar een lithium-batterij met een levensduur van 10 jaar en een garantie van 5 jaar.
Het merk en type in het trappenhuis is Hekatron Genius Plus X.
Als er rook in het trappenhuis wordt gedetecteerd zullen alle drie rookmelders door de onderlinge koppeling tegelijk een luid alarm geven. Deze rookmelders hebben tot het jaar 2026 geen onderhoud nodig. Daarna moeten zij compleet worden vervangen.
In oktober 2020 raakte de middelste rookmelder defect. Wij reclameerden bij de shop waar wij de rookmelders hadden gekocht en kregen alleen te horen dat de garantietermijn ruim was overschreden (zij hanteerden de wettelijke termijn van 2 jaar).
Vervolgens vroegen wij de fabrikant in Sülzburg (Zuid-Duitsland) om een reactie. Hoewel de wettelijke garantietermijn was verstreken werd ons een nieuwe basismodule toegezonden. Gratis. De Funkmodule hebben wij over kunnen zetten. De garantietermijn van Hekatron is 5 jaar.
De adresgegevens zijn:
Frau Birgit Fischer
Reklamationsbearbeitung
Kundenservicecenter / Ersatzteilsupport
Hekatron Vertriebs GmbH
Brühlmatten 9, 79295 Sulzburg
Tel.: +49 7634 500-8052
rs-reklamationen@hekatron.de
www.hekatron-brandchutz.de
Als de functie normaal is zal het groene LED op de testtoets iedere 48 seconden kort oplichten.
De handleiding voor vervanging en opnieuw koppelen staat ook hier:
https://www.hekatron-brandschutz.de/fileadmin/hekatron_elo/eloid/kurzanleitung-linienerweiterung-&-austausch_15272934.pdf
Meer informatie is hier te vinden:
https://www.brandschutz-rauchwarntechnik.de/images/bedienungsanleitung-genius-plus-plus-x_16232127.pdf
Brandblussers
Rond de oplevering van ons gebouw kwam ook bij ons de vraag op naar het nut van brandblussers. Hierover hebben wij bij de brandweer in Leiderdorp advies gevraagd. Zij waren absoluut geen voorstander van de aanschaf van brandblussers. Niet doen was hun advies.
Op het moment dat er brand wordt geconstateerd in het gebouw hebben zij één heel duidelijk advies. Pak je mobiele telefoon (ga hem niet zoeken) en verlaat zo snel mogelijk via het trappenhuis het gebouw. Bel buiten de brandweer en wacht op hun komst. Intussen waarschuw je de andere bewoners.
De brandweer vindt het gevaarlijk als bewoners zelf proberen een brand de baas te worden. Ze begeven zich in een situatie waarmee zij geen ervaring hebben en verliezen er waardevolle tijd mee.
De belangrijkste taak van de bewoners bij een brand is het voorkomen van persoonlijk letsel bij hen zelf of bij de andere bewoners.