Historie

In 2006 werd het plan gelanceerd voor een nieuwbouwwijk in Voorschoten, in de Zuidhoflandse polder. Park Allemansgeest, zoals men het noemde, werd ontwikkeld door Ontwikkelingscombinatie Park Allemansgeest CV, bestaande uit Provast, Schouten-De Jong Projectontwikkeling en Waaijer Projectrealisatie, Leidschendam. De ontwikkelaars doopten hun 30 hectare grote paradijsje om tot Park Allemansgeest. Onderstaande artist impression was voor de eerste geïnteresseerden aantrekkelijk genoeg om hier te willen wonen.

Foto hierboven:
Op een avond in 2008 werd er een presentatie gegeven in de Gouden Leeuw te Voorschoten over een nieuw te bouwen wijk, met de naam Park Allemansgeest.
Niet lang na deze presentatie waren de meeste appartementen verkocht en werden de kopers bij elkaar gebracht. Er ontstond een hecht groepje dat besloot de handen ineen te slaan en als groep naar de bouwer toe op te gaan treden. De acht slapende VvE’s werden geactiveerd en aangevuld met een overkoepelende kopersvereniging. Daarin namen de voorzitters van de acht VvE’s zitting, met als extra leden een penningmeester en een notulist.

Hierboven de vier gebouwen aan de Thea Beckmanstraat. De plaatsing van de gebouwen deels in de vijver is goed te zien. Ons gebouw staat het verst in het water en heeft daardoor ook de ‘grootste’ voortuin tussen gebouw en de straat. De grijze figuren tonen de hellingbanen. Eén tussen J1 en J2 en de ander tussen J3 en J4.

De luchtfoto hieronder toont een opname van de Krimwijk, de wijk die Park Allemansgeest werd genoemd. Een foto van de wijk zoals hij er volgebouwd uitziet. Het brede water onderaan is de vliet, de waterverbinding tussen Leiden en Voorburg. Rechts naar Leiden links naar Voorburg. Midden in de wijk is onze ruime vijver te zien met de fiets en voetgangersbrug. Goed te zien zijn de acht gebouwen die gedeeltelijk in het water staan. Het derde gebouw van links bewonen wij. Het had het bouwnummer 15 tot 21 (later huisnummer 30 tot 42) en de naam Fresia J3. De foto is gemaakt vrijwel exact vanuit het zuiden.

De  foto hieronder werd gemaakt in april 2009. De acht gebouwen werden in successie opgeleverd. Het eerste gebouw stond in de Thea Beckmanstraat, op de hoek met de Annie M.G. Smidtstraat. Met intervallen van één tot twee maanden werd aan de volgende gebouwen begonnen en één jaar later opgeleverd. De hoge gebouwen aan de A.M.G.Schmidtstraat moesten nog gebouwd worden. De laagbouw aan de overkant van de Thea Beckmanstraat (de oneven nummers) was bijna klaar om opgeleverd te worden.

Foto hierboven:
De kelder en garage zitten in de grond en de begane grondvloer ligt er al op. De blikrichting is naar het westen.

Foto hierboven:
Van het penthouse is nog niets te zien. De balkons aan de kant van de toekomstige vijver zijn goed zichtbaar. De opening naar de garage eveneens. Ook bij deze foto is de blikrichting naar het westen.

Foto hierboven:
De hellingbaan, maar nog zonder de plantenbakken aan beide zijkanten. De blikrichting is nu naar het zuiden.

Foto hierboven:
Dit werd later onze mooie vijver. Op deze foto nog nauwelijks voor te stellen. De blikrichting is richting Leiden (noord-oosten).

Foto hierboven:
Vanaf de overkant van de vijver kijkend naar ons gebouw. Blikrichting noordwest.

Foto hierboven:
Op 28 september 2010 werd gebouw nummer drie opgeleverd, ons gebouw. Het had de bouwnaam Fresia J3. Vandaar de naam van onze VvE en deze site. Op de foto is nog de oorspronkelijke hoogte van de waterkering naar de vijver te zien. Niet veel later trad de overstroming van de kelder op. Daarop werd de muur van de waterkering met ongeveer 30cm verhoogd.

Foto hierboven:
In de lente van 2018 ziet onze straat er zo uit. Het is er goed wonen. Foto gemaakt vanuit de Hugo Clausstraat in richting zuid-zuid-west. Links gebouw nummer 4, daarnaast ons gebouw enigszins verscholen achter 4 en rechts ernaast gebouw 2 en aan het eind van de straat gebouw nummer 1.

Met Google is het mogelijk naar onze straat te kijken vanuit de andere kant.

Zicht vanuit A.M.G. Schmidtstraat met Google streetview

Sinds mei 2018 is onze site actief.

Park Allemansgeest, de wijk