Lift

Leverancier van de lift-installatie is Devenco (tegenwoordig MP)
Devenco is een Spaanse fabrikant en leverancier. Wij hadden de mogelijkheid om een onderhoudscontract af te sluiten bij deze leverancier, maar vonden de prijs daarvoor te hoog. Wij hebben daarom gekozen voor een lokale onderhoudsfirma. In Peter van Noort hebben wij een lokale firma gevonden die ons al het onderhoud uit handen neemt. Twee maal per jaar wordt de lift op veiligheid gecontroleerd en periodiek wordt de keurende instantie Aboma erbij gehaald. Wij zijn zeer te spreken over deze samenwerking. Er wordt meegedacht.

De lift is ruim en geschikt voor brancards. De maximale belading is 1300kg.

Na de oplevering doorgevoerde modificaties.

  • De vaste lijn naar de alarmcentrale werd vervangen door een GSM-module hoog in de liftschacht. Zie oranje module op de foto. Deze module gebruikt een prepaid-kaart die heel lang mee gaat en bij het periodieke onderhoud wordt gecontroleerd en zo nodig vervangen.
  • Er waren acht TL buizen van 60cm lengte en 18W geplaatst als verlichting van de liftkooi. Aanvankelijk brandden deze continu, dus 24/7 ofwel 144 Watt continu. Dat was duur en volstrekt overbodig. Eerst hebben wij de helft van de TL-buizen verwijderd. Daarna werd een trilschakelaar geïnstalleerd die het licht activeert als er beweging of trillen wordt geconstateerd. De besparing is rond de 90% op elektra voor verlichting.
  • De afstelling van de lift werd verbeterd, door de deuren iets langer open te houden en langzamer te laten sluiten.
  • Het laagste punt van de liftschacht bevindt zich op hetzelfde niveau als het laagste punt van de vuilwaterput. Kort na de oplevering van het gebouw trad er lekkage op in de liftschacht en drong er grondwater binnen. Om de liftschacht te dichten werden meerdere gaten geboord en daarin onder hoge druk hars in het beton gespoten. Dit deel van de liftschacht is bij normaal gebruik niet te zien. Water zou dus pas heel laat kunnen worden ontdekt. Dat leek ons ongewenst. Om niet te worden verrast door water in de liftschacht met schade aan de techniek plaatsten wij op het laagste punt een watersensor met een luid intermitterend alarm. Zie onder Waarschuwingsalarm bij Waterbeheersing: Waarschuwingsalarm met watersensor
  • Deze modificaties bevorderen de veiligheid en verlaagden de vaste lasten aanzienlijk.

 
Als afdekking van de verlichting in de lift zijn twee panelen geplaatst die scharnierend zijn aangebracht. Om het voorste paneel naar beneden te kunnen klappen dient het paneel bij de uitgang van de lift (bij de deur) omhoog gedrukt en dan naar de spiegel toe geschoven te worden. Het achterste paneel scharniert bij de spiegel.
 

Telefoonnummer Peter van Noort: 070-2117762

 

Linker foto:
De bovenkant van de liftschacht is niet afgewerkt. Liftgeluiden zijn daardoor vooral in het penthouse goed hoorbaar. Overdag is dat geen probleem, in de nacht kan dat hinderlijk zijn. De schakeling van de relais zijn goed hoorbaar, maar ook de liftmotor is niet echt stil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rechter foto:
In de lift hebben wij een bord gemonteerd waar de namen van de bewoners, met de huisnummers en verdieping worden getoond. Achter dit zichtbare deel zit een overzicht met alle namen en telefoonnummers. Voor het geval men hulp nodig heeft van de centrale. De bovenste afdekking kan simpel worden opgetild en de inhoud naar boven worden geschoven en uitgenomen.

     

 
De lift heeft een back-up batterij nodig die 60V levert bij algehele stroomuitval. Daarmee zal de lift een nooddaling kunnen starten als hij blijft hangen. De kosten hiervoor waren in 2024 bij J4 € 290 (ex BTW). Voor een pakket van 5 back-up batterijen voor het automatische bevrijdingssysteem van onze lift. Als de batterij de genoemde 60V niet meer levert zal de lift worden afgekeurd door ABOMA.