Ventilatie

Mechanische ventilatie algemene ruimte

Naast de mechanische ventilatie in de eigen appartementen is er een mechanische ventilatie (MV) voor de algemene ruimte (in het washok in de kelder).
De ruimtes die bij oplevering van het gebouw wel waren voorzien van MV waren:
– de zes kelderboxen van de eigenaren van een appartement (dus niet de garage en berging van het penthouse).
– de containerruimte waar de vuilcontainer in staat op de begane grond.

De MV had bij de oplevering van het gebouw geen aansluiting op:
– de garage (niet de algemene garage en niet de garage van het penthouse)
– de hydrofoorruimte (is later aangebracht)

Na overleg met en op advies van de leverancier van de hydrofoor werd er besloten een aansluiting te maken op de afzuiging van de ernaast gelegen containerruimte. Een simpele ingreep met een betere ventilatie als gevolg.

Aangezien de MV nogal wat lawaai produceert en daarnaast een vrij hoog elektriciteitsverbruik heeft hebben wij er een schakelklok tussen geplaatst. De MV gaat nu ongeveer twee uur per dag aan.

 

Verschil van ons systeem met een WTW
Een Warmte-Terug-Win-unit (WTW) hebben we in dit gebouw en in onze appartementen niet.
Onze MV blaast warme binnenlucht lucht naar buiten. Daardoor ontstaat onderdruk in ons gebouw of appartement. Door de ventilatieroosters boven de ramen wordt door deze onderdruk koude buitenlucht naar binnen gezogen. Dat is verspilling van warmte en dus van energie. Een voordeel is dat er vrijwel geen onderhoud aan het systeem behoeft te worden uitgevoerd. Of de ventilator of buizen voor de uit te blazen lucht schoon zijn of niet maakt voor het binnenklimaat niets uit.

Bij een WTW ligt dat principieel anders.
Een WTW verwarmt de aan te voeren koude buitenlucht door de warmte te gebruiken die in de lucht zit die naar buiten wordt geblazen. De aangevoerde lucht wordt daarbij ook nog gefilterd. Het zal duidelijk zijn dat hier frequent onderhoud voor nodig is. Onderhoud op het filter, maar ook op de buizen die de lucht naar binnen brengen. Deze zijn binnen korte tijd vol met stof en viezigheid. Dat moet niet het appartement of gebouw ingeblazen worden.

De warmte terugwin installatie warmt koude lucht van buiten op met warmte afkomstig uit de afgevoerde lucht. Dat maakt balansventilatie met WTW het meest energiezuinige ventilatiesysteem. Het energierendement loopt op tot wel 85%.