Rookmelders

In de eigen appartementen
Bij de oplevering in september 2010 waren in al onze appartementen twee gekoppelde rookmelders geplaatst. 
Deze rookmelders zijn aangesloten op het net (230V) en hebben een blokbatterij als back-up voor het geval de stroom uitvalt tijdens een brand.
Om de ongeveer vier jaar hebben zij een nieuwe blokbatterij van 9V nodig. De noodzaak voor een nieuwe blokbatterij geven deze rookmelders zelf aan, met een duidelijk hoorbare piep als signaal dat de batterij aan vervanging toe is.
Na tien jaar zijn deze rookmelders compleet aan vervanging toe. De optische rooksensor wordt vies en daardoor minder gevoelig. Hun technische levensduur is 10 jaar. Dat wil zeggen dat deze rookmelders rond 2020 moeten worden vervangen. De nieuwe versie heeft een lithiumbatterij en is voor tien jaar onderhoudsvrij. Af en toe voorzichtig de stofzuiger er bij houden lijkt mij wenselijk.

Zie: Meer informatie over rookmelders
 

In de algemene ruimte van het gebouw
In het trappenhuis waren geen rookmelders geplaatst.
Dat leek ons niet veilig genoeg en daarom hebben wij in een van de ALV’s het besluit genomen een drietal rookmelders te plaatsen op de drie hoogste verdiepingen van het trappenhuis. Deze rookmelders worden tien jaar gegarandeerd en zijn draadloos gekoppeld. Dat wil zeggen dat als één van de rookmelders rook detecteert hij een bericht doorgeeft aan de twee andere melders en alle drie een luid signaal gaan afgeven.

Het gaat om het type Hekatron Plus X Funkvernetzbar in de basisuitvoering die bij detectie van rook, draadloos contact maakt met de andere rookmelders. Alle drie de rookmelders in het trappenhuis gaan dus gelijktijdig af.

De vast ingebouwde Lithium-Ion batterij gaat tien jaar mee. Ze hebben geen onderhoud nodig. Er kan geen nieuwe batterij in worden geplaatst. Deze rookmelders hadden eind 2020 een storing en zijn alle drie vervangen. Zij gaan in principe tien jaar mee (tot eind 2030). Tegen die tijd lijkt het verstandig een versie te kiezen die naast zijn luide alarmering tevens een bericht doorgeeft op onze smartphones.

 
Mogelijke signalen en waarschuwingen van de rookmelders in het trappenhuis:

 
Het kan dus ook aan een van de andere rookmelders liggen die in de gemeenschappelijke groep zitten. Ze zijn gekoppeld, draadloos.
 
Koolmonoxide-melders
Koolmonoxide-melders hebben we (nog) niet geplaatst. Verschillende testen toonden aan dat deze melders technisch nog onvoldoende betrouwbaar zijn. Indien uit nieuwe testen voldoende betrouwbaarheid blijkt zullen wij hierover een besluit nemen.