In de eigen appartementen
Bij de oplevering in september 2010 waren in ieder appartement twee gekoppelde rookmelders geplaatst.
Deze rookmelders waren aangesloten op het net (230V) en hadden een blokbatterij (9V) als back-up voor het geval de stroom uitvalt.
Om de ongeveer vier jaar hadden zij een nieuwe blokbatterij van 9V nodig. De noodzaak voor een nieuwe blokbatterij gaven deze rookmelders zelf aan, met een duidelijk hoorbare piep als signaal dat de batterij aan vervanging toe is.
Na tien jaar zijn deze rookmelders compleet aan hun en technische functionele levenseinde en aan vervanging toe. De optische rooksensor wordt vies en daardoor minder gevoelig. Dat wil zeggen dat deze nieuwe rookmelders rond 2030 moeten worden vervangen. De versie van 2020 heeft een lithiumbatterij en is voor tien jaar onderhoudsvrij. Af en toe voorzichtig de stofzuiger er bij houden lijkt mij wenselijk.
Zie: Meer informatie over rookmelders
In de algemene ruimte van het gebouw
In het trappenhuis waren bij de oplevering geen rookmelders geplaatst.
Dat leek ons niet veilig genoeg en daarom hebben wij in een van de ALV’s het besluit genomen een drietal rookmelders te plaatsen op de drie hoogste verdiepingen van het trappenhuis. Deze rookmelders worden tien jaar gegarandeerd en zijn draadloos met elkaar verbonden (gekoppeld). Dat wil zeggen dat als één van de rookmelders rook detecteert hij een bericht doorgeeft aan de twee andere melders en alle drie een luid signaal gaan afgeven.
Het gaat om het type Hekatron Plus X met Funkmodul in de basisuitvoering die bij detectie van rook, draadloos contact maakt met de andere rookmelders. Alle drie de rookmelders in het trappenhuis gaan dus gelijktijdig af.
De vast ingebouwde Lithium-Ion batterij gaat tien jaar mee. Ze hebben geen onderhoud nodig. Er kan geen nieuwe batterij in worden geplaatst. Deze rookmelders hadden eind 2020 een storing en zijn alle drie vervangen. Zij gaan in principe tien jaar mee (tot eind 2030). Tegen die tijd lijkt het verstandig een versie te kiezen die naast zijn luide alarmering tevens een bericht doorgeeft op onze smartphones.
Mogelijke signalen en waarschuwingen van de rookmelders in het trappenhuis:
Het kan dus ook aan één van de andere rookmelders liggen die in de gemeenschappelijke groep zitten. Ze zijn gekoppeld, draadloos.
Koolmonoxide-melders
De meest voorkomende oorzaak van koolmonoxidevergiftiging is een defect aan de cv-installatie of een slechte luchtventilatie. Per jaar sterven in Nederland tussen de 5 tot 10 mensen aan een koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide proef, ruik en zie je namelijk niet.
Toch hebben we in 2020 nog geen CO-melders geplaatst. Verschillende testen toonden toen aan dat deze melders technisch nog onvoldoende betrouwbaar zijn. Indien uit nieuwe testen voldoende betrouwbaarheid blijkt zullen wij hierover een besluit nemen.
Sinds begin 2023 werd de nieuwe gasketelwet van kracht en is het onderwerp koolmonoxidemelder weer actueel geworden.
De brandweer en de NVWA adviseert om alleen een koolmonoxidemelder te kopen met de norm EN 50291-1 op de verpakking of in de handleiding.
Zorg ervoor dat je de CO detector altijd op ooghoogte plaatst en niet aan het plafond. Koolmonoxide blijft namelijk op ooghoogte hangen en stijgt niet op. Plaats de koolmonoxidemelder daarnaast nooit verder dan 1,5 meter van de bron waar een koolmonoxidelek kan ontstaan.
Veilige melders volgens de consumentenbond (2016)
De volgende 10 melders vonden we in onze test van 2016 helemaal in orde, dus veilig. Wij adviseren om 1 of meer van deze apparaten te kopen. Je kunt je hierbij laten leiden door de kosten: de Alecto is de goedkoopste. Ze staan in volgorde van oplopende kosten.
Alecto COA-26
Kidde (Ajax) 5CO
Sensotec (Firehawk) CO7B
Ei 207
Fire Angel CO-9B-BNLT
Fire Angel CO-9X-10-BNLT
Kidde (Ajax) 10LLCO
First Alert CO-9B-FA-BNLR
AngelEye CO-AE-9B-BNLR
Nest Protect 2nd generation
Smart CO-Melder
Een alternatief is een smart-CO-melder, die bij overschrijding van de grenswaarde een waarschuwing geeft op je mobiel. Uiteraard is dat iets duurder dan een simpele CO-melder die alleen maar een luide waarschuwing afgeeft. Daarbij kan je met de basis voor de smartversie (Google nest) ook andere dingen aansturen, zoals je smart-verlichting en muziek van bijvoorbeeld spotify.
Op onze vliering hebben wij een CO-melder met verbinding op onze smartphone gemonteerd. Als er een te hoge concentratie koolmonoxide wordt gemeten waarschuwt de melder op onze mobiel. Geeft een veilig gevoel. Niet op batterij, maar op netstroom. Zodat je er geen omkijken naar hebt.
Laatste update op 12 februari 2024