Techniek

Een PV-installatie bestaat uit een aantal zonnepanelen die uit het licht van de zon gelijkstroom maken en een omvormer die de gelijkstroom in normale in huis bruikbare wisselstroom omzet. Overdag leveren zonnepanelen per paneel rond de 400 Watt op. Met enkele panelen kunnen we dus een wasmachine laten draaien.

Zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in soorten en maten. De meest gebruikte maat is ongeveer 100x175cm. De laatste tijd worden ook grotere panelen gemaakt, ongeveer 100x200cm. Tegenwoordig leveren zonnepanelen rond de 400 Watt stroom. Dat wordt WattPiek (Wp) genoemd. Dus 400 Wp.

Omvormers of micro-omvormers?
Waar een omvormer met optimizers alleen ingezet wordt voor 8 panelen of meer, worden micro omvormers vooral ingezet voor kleinere systemen. Het voordeel van micro omvormers is dat het systeem gemakkelijk uitgebreid of verkleind kan worden. Zo kunt u uw zonnepanelensysteem aanpassen aan uw behoefte en zit u niet vast aan de keuze die u nu maakt.
De micro-omvormers van Enphase hebben een verwachte levensduur van 25 – 35 jaar en worden voor 20 jaar gegarandeerd. Micro-inverters worden direct achter een zonnepaneel aan het frame gemonteerd. De meeste micro-inverters zijn geschikt voor het aansluiten van 1 paneel in sommige gevallen kunnen er twee panelen aangesloten worden op 1 omvormer. De omzetting naar netspanning vindt dus plaats direct bij het paneel. Micro-omvormers maken ons flexibel. We kunnen vrij eenvoudig panelen extra aansluiten.

Verbindingen en kabels
Voor het aansluiten van de (micro-)omvormer bij de zonnepanelen op het 230V stroomnet (in de meterkast) wordt standaard uitgegaan van simpele 2,5 mm2 (2,5 kwadraat) installatiekabel. Het aantal aders van de installatiekabel is afhankelijk van het aantal fasen. Voor 1-fase systemen gebruikt men 3-aderige kabel en voor 3-fase is 5-aderige kabel nodig.