Verlichting

De elektrische installatie werd aangelegd door de firma Technicon.
Bij de oplevering van het gebouw hield de verlichting van de algemene ruimtes geen rekening met stijgende energieprijzen. Veel lampen brandden continu.

Er waren 25 plafonnières in het trappenhuis gemonteerd, ieder met twee spaarlampen van 11 Watt, dus 22 Watt per armatuur. De helft van deze lampen brandden continu, 24/7, de andere helft werd geschakeld met een dag/nacht-schakelaar die zich aan de buitenmuur bevindt naar gebouw 2 toe. De muur kijkend naar zuid-west.

De instelling (gevoeligheid) kan worden gevarieerd door de grijze schijf een beetje te verdraaien. De huidige stand voldoet aan onze wensen en is redelijk in overeenstemming met onze buren. Als de schijf iets over de sensor heen schuift zal het licht eerder aan gaan.

De volgende lampen worden hiermee geschakeld:

 • hal hoofdingang (bij brievenbussen)
 • deel trappenhuis (de donkere delen)
 • buitenlampen voor de:
  • hoofdingang (twee spotjes)
  • fiets/container-ruimte
  • garagedeur

De schakeldraad heeft de kleurcode zwart/wit. Deze schakeldraad zit op iedere aansluiting, maar wordt niet overal gebruikt.

 

Schakeling
Deze schakelingen werden door de bewoners later  geplaatst op de volgende armaturen:

 • De vier TL-lampen (150cm) in de garage zijn geschakeld met ieder één bewegingsschakelaar.
  De bewegingsschakelaars zijn rond 2012 aangelegd en doen hun werk sindsdien zonder enig probleem. Als de deur naar de garage wordt geopend zal er direct licht aan gaan en voldoende lang aanblijven om de garage te kunnen overzien en een veilig gevoel te hebben.
 • de gang van de kelderboxen
 • de TL in de containerruimte
 • de plafondarmaturen in het trappenhuis zijn voorzien van HUE-lampen van Philips (smartlampen). Deze lampen worden door sensoren geactiveerd via een bridge die aan de router van de betreffende verdieping is gekoppeld. Die sensoren hebben ieder 2 AA-batterijen die om de twee jaar zullen moeten worden vervangen. Het geheel werkt met het ZIGBEE-protocol.

 

Noodstroom
In de algemene ruimte zijn de armaturen op verschillende plaatsen voorzien van noodstroom-accu’s. Dat zijn de ronde armaturen waarin een klein groen LED-je brandt.

Op iedere verdieping bevindt zich zo’n noodstroomlamp. Bij de oplevering was dat niet het geval. Ook één TL in de garage heeft een noodstroom-uitvoering, die bij de waterput. Op de donkerste plekken van het trappenhuis hebben wij een LED-lamp gemonteerd die enkele uren blijft branden als de stroom uitvalt.

Ook de aanduidingen voor de juiste vluchtroute zijn voorzien van een noodstroomaccu. Er zijn drie vluchtrouteverlichtings-armaturen gemonteerd, twee bij onze hoofd-in/uitgang en één in de garage bij de deur naar het trappenhuis.
Merk en type: Van Lien Alulux WER 02 – Noodverlichtingsarmatuur WER 02A/ZT. Deze armaturen zijn voorzien van een kleine TL-buis. OSRAM L 8W/20 Cool White, ongeveer 30 cm lang.

 

Controle noodstroom-armaturen
Op de foto hieronder ziet u links-boven de schakelaar voor uitschakelen van de stroom van de verlichting van de algemene ruimte. Vooral het trappenhuis.
Met de code OS en de twee etiketten Normaal uit en Contr. Aan.

De normale stand van deze schakelaar is naar boven (op de foto staat hij naar beneden, in de test-stand).
Als de schakelaar naar beneden wordt gezet zal de verlichting in de algemene ruimte van het gebouw geen stroom meer krijgen. In principe gaan alle lampen dus uit, behalve de lampen met het eerder genoemde groene LED-lampje.

Die lampen zullen op een laag pitje gaan branden. Door de kleine accu die in het armatuur is opgenomen. Die accu zal geleidelijk steeds minder spanning kunnen leveren en zal het steeds minder lang doen. Controleer de tijd dat het armatuur het doet en noteer dat. Een kwartier lijkt mij het minimum. Als de tijdsduur van branden te kort wordt moet er een nieuwe accu worden geplaatst.