Verwarming appartement

Bij de oplevering van onze appartementen eind september 2010 waren deze voorzien van een eigen HR-ketel. De aanvoer van verse lucht voor de ketel en de afvoer van de rookgassen vond plaats door eigen individuele kanalen die per ketel door de leidingschacht naar de gemeenschappelijke dakdoorvoer liepen. Zoals op dit plaatje.

Bij vervanging van de HR-ketel moet de rookgasafvoer ook worden vernieuwd. Op internet vond ik daarover:
De individuele rookgasafvoeren van non-ferro materiaal worden hoofdzakelijk gerenoveerd met kunststof PP flexibele voeringen welke door het kanaal worden getrokken van dak tot CV ketel. Niet iedere kanaal situatie of CV ketel is hiervoor geschikt. Dan zijn er vaak weer andere oplossingen mogelijk zoals een mindere diameter starre oplossing. Flexibele RVS voeringen worden toegepast maar hebben veelal een minder lange levensduur. Het zogenaamde relinen met een kous op locatie tegen de binnenwand is af te raden wegens de kosten ten opzichte van fabrieksmatige oplossingen. Veelal bedragen de kosten van een renovatie rookgasafvoer kanaal tussen de 500 en 1000 euro per individueel kanaal. Het relinen (middels spay coatings e.d.) is niet toegestaan. Dit wordt door de leveranciers van rookgaskanalen niet als veilig genoeg aangeduid.

Meer informatie:
Rookgasafvoer bij nieuwe HR-ketel
Rookgaskanaal-renovatie
Vve-belang over rookgaskanalen
Uit dit verhaal blijkt dat het aanbrengen van een flexibele rvs-buis in de bestaande RKA van 80mm de beste oplossing is. Er is discussie over de vraag wie voor de kosten moet opkomen. Puur formeel de eigenaar en niet de VvE. Hoe staat het in het MJOP? In de podcast wordt een prijs genoemd voor een gebouw met 20 appartementen en vervanging van alle HR-ketels en RVS-voeringen voor € 2.500,00 per eigenaar.