Deurintercom

Een deurintercom vormt de verbinding tussen de persoon bij de hoofddeur buiten en de bewoner binnen. Het bestaat uit een beldrukker met spreekluisterapparatuur tussen de ingang van het gebouw en het appartement van de bewoner. In principe met goed zicht op de hoofdentree door een goede camera buiten, een display binnen met helder en gedetailleerd kleurenbeeld en een goede geluidsverbinding tussen buiten en binnen. Het wordt toegepast in grotere gebouwen (gestapelde bouw), waar de bewoners geen direct zicht hebben op de hoofdentree en dient niet alleen het gemak, maar vooral de veiligheid. Ongewenste bezoekers moeten kunnen worden geweerd.

Het oorspronkelijke belpaneel van ons gebouw Fresia J3 met de zeven brievenbussen en onze deurintercom

De ingangspui en het belpaneel de deurintercom met camera en beldrukkers
 
De maten zijn links (hbh) 610x1250x395. De onderkant van de bovenste dwarsverbinding is 1440 vanaf de grond. Een probleem bij ons buitendeel is dat de camera erg ver van de deur is verwijderd terwijl de kijkhoek vrij smal is. Dat gevoegd bij de slechte beeldkwaliteit maakt de visuele identificatie van de beller onmogelijk (zowel overdag als in het donker). Alleen aan de stem is een bekende te herkennen. Bovendien bestaat het risico dat personen buiten beeld blijven. Er is geen zicht op het aantal personen dat buiten staat en dus ook niet op het aantal personen dat binnen komt. Dat is niet veilig. De installatie voldoet daardoor niet aan de basiseisen.
 
De communicatie tussen de persoon die aanbelt aan de voordeur beneden en de bewoner van het appartement vindt, sinds de oplevering in 2010, plaats middels een videofoon. Het betreft een spreekluisterverbinding met Z/W-beeld. Het is een bedraad systeem (2 draden?) dat in het belpaneel is opgenomen en afkomstig is van de Spaanse firma Golmar. De binnenunit is van het type Platea plus met beeld in ieder appartement. Deze uitvoering wordt niet meer gemaakt (in 2023 alleen nog de Tekna Plus Color). De buiten-unit ziet er vanaf 2010 zo uit. De camera levert beeld in zwart-wit, van zeer slechte kwaliteit, heeft geen zicht op de deur (te ver van de deur verwijderd en te laag gemonteerd). Op de linker foto hieronder lijkt het beeld duidelijk, maar dat is reclame en geen werkelijkheid. Als je dit beeld vergelijkt met het beeld van onze smartphones is het verschil wel erg groot.

 
 
Binnen-unit
Vanaf de oplevering in 2010 vertoont deze deurintercom ernstige gebreken. Oplossing ervan bleek niet mogelijk.
Het geluid is goed, maar het zwart-wit-beeld is mistig. Het heeft te weinig contrast en door de weerkaatsing van het interne LED-licht zie je hooguit de contouren van de persoon die aanbelt. Het herkennen van de beller lukt mogelijk aan de stem, het beeld voegt niets toe.


Ons beeld op de binnen-unit, volgens de reclame
Ons echte beeld op binnen-unit met in het midden vaag een geparkeerde auto

 
Wij hebben rond 2015 geïnformeerd naar de kosten voor een goede installatie, maar dat bleek een zeer kostbare aangelegenheid te worden en werd afgestemd. Wij namen genoegen met de slechte kwaliteit van het beeld. Veel later bleek nog een ander probleem.
Als er een pakjesbezorger bij meerdere bewoners moet zijn belt hij direct aan bij die verschillende bewoners. De installatie kan dat echter niet gescheiden aan, maar zal alleen met de laatste bewoner een actieve verbinding houden. De eerste bewoner heeft wel zijn bel gehoord en gaat naar de binnen-unit, maar heeft geen actieve verbinding meer. Zeer vervelend.
Er wordt opnieuw nagedacht over vervanging, maar met aanvulling door internet met alle functies ook op je mobiel.

De hardware van binnen uit gezien.
In de groep van de postkasten is voor de hardware een grotere kast aanwezig. Aan de buitenkant zitten de beldrukkers met aan de ene kant de naamplaatjes en aan de andere kant de camera. In de kast bevindt zich de hardware van de videofoon-eenheid en de spreekluisterverbinding. In de kast zijn te zien links op de achtergrond de camera en rechts de beldrukkers met de aansluitingen voor de zeven appartementen. Goed te zien is de slordige manier van installeren. Het is een rommeltje, maar heeft wel sinds 2010 zonder enige storing gewerkt en zonder abonnement. 
Het slot en de sleutel voor deze grote postkast heeft het nummer 27000.


Renovatie van de huidige deurintercom
Ruim 12 jaar na de oplevering in 2010 ontstonden er bij J1 storingen (bij J8 viel begin 2024 de camera uit) en werden er offertes aangevraagd voor vervanging van de gehele installatie (buiten-unit/binnen-unit/camera in kleur en HD). Deze offertes bieden een goed werkende deurintercom, maar maakten geen gebruik van de nieuwe technische mogelijkheden die in 2023 bijna vanzelfsprekend zijn. Het is onderhoud, maar geen bij de tijd houden. Voor de VvE maakt dit onderscheid verschil, uit welk potje dient dit te worden betaald?
Het probleem van de wegvallende verbinding bij het gelijktijdig aanbellen bij twee bewoners kan helaas niet worden opgelost binnen een twee-draads systeem en er kan geen communicatie plaatsvinden met onze GSM (laat staan daarmee iemand binnenlaten). Verder gaat de voordeur van ons gebouw niet echt op slot, hij valt gewoon dicht op de dagschoot. Een systeem dat na opening en dichtvallen de voordeur volledig op slot draait maakt flipperen onmogelijk en is daardoor veel veiliger.
Al met al koopt J1 voor € 3.400 (incl. BTW) de functionaliteit van 2010. Ik vind dat ongewenst. De technische mogelijkheden zijn sinds 2010 toegenomen net als onze behoeftes en die behoeftes nemen toe met onze leeftijd.
Welke uitbreidingen zijn met een nieuw systeem mogelijk? Kunnen de beide toegangsdeuren automatisch openzwaaien? Is er een optie die de lift activeert? Kunnen beelden van de camera worden opgeslagen, die zijn gemaakt als er wordt aangebeld?
Als ons gebouw nu zou worden opgeleverd zouden dit redelijk normale eisen aan de videofoon zijn. Zou het niet zinvol zijn om ons wensenlijstje iets uit te breiden, ook als de kosten iets hoger uitkomen?
Even kwam het idee op om de installatie op onderdelen te laten vernieuwen. Toen bleek dat daarmee de functionaliteit niet op het gewenste niveau zou komen werd dat idee verworpen. Ook werd er naar vervanging van de oorspronkelijke installatie gekeken, maar daarmee los je alleen de technische tekortkomingen op. Dus was dat ook geen goed plan. Navraag bij firma’s die belpanelen en postkasten produceren leverde aanvankelijk een geschatte prijs op voor een nieuw bellenbord met postkasten van €  2.000 (!). Een absurd bedrag, maar gelukkig vonden wij ook veel goedkopere alternatieven.
BBK (de leverancier van de oorspronkelijke postkasten en het belpaneel) stuurde in juli 2023 een offerte voor een prijs van € 1.200 tot € 1.500 afhankelijk van de uitvoering. Offerte BBK

Bij J1 ziet de vernieuwde deurintercom er zo uit.

De buiten-unit Overdag op de binnen-Unit in matige kleuren

In vergelijking met een mobiel is het beeld zeer matig. Het is overdag flets van kleur en niet echt scherp, maar de persoon in beeld is dan wel goed te herkennen. In het donker is er helemaal geen kleur meer en wordt ook het contrast slecht. De herkenbaarheid van personen neemt in het donker sterk af.
Verder is links een stuk muur in beeld terwijl rechts dat stuk mist. Je kunt personen helemaal rechts in beeld compleet missen. Je weet niet wie er voor de deur staat. Dat is onveilig. De camera moet iets draaien. Mijn conclusie is: het resultaat is beter dan het oorspronkelijke beeld, maar onvoldoende.

Zo ziet een gast onze buiten-unit in het donker De binnen-Unit bij J1 in het donker in zwart-wit en matig van kwaliteit.
De teksten zijn niet te lezen zonder eigen licht.


Tekortkomingen en mogelijke oplossingen

Onze hoofdentree komt niet in beeld. Volgens VvE-Belang is dat een veiligheidsrisico. Ik zie drie mogelijke verbeteringen.
1. Draai de camera met een hoekadapter naar de hoofdentree (eerst testen!).
2. Activeer extra verlichting om de camerabeelden in het donker te verbeteren (LED-schijnwerper met licht- en bewegings-schakelaar).
3. Bij onvoldoende verbetering een extra HD-camera met WiFi plaatsen die de voordeur vol in beeld brengt. Te ontvangen op de display binnen (of GSM?). De beelden van deze camera zou op het display en een micro-SD de beelden kunnen vastleggen.

Programma van eisen (en wensen op basis van toegenomen leeftijdsgebonden behoeftes)

Algemene voorwaarden:
Stabiele verbinding (2-draads bekabeld, niet draadloos).
Belpaneel moet er netjes uitzien (liever geen aparte en verschillende stikkers).
Geen corrosie van naamplaatjes en beldrukkers, opplakken van verschillende stikkers (JA/NEE enz.).
Redelijk bestand tegen vandalisme.
Geen onderhoudsabonnementen.
Minimaal risico op hacken.
Redelijke prijzen.
Simpel in gebruik ook voor digibeten en bewoners met een handicap.
Uit te breiden en reparabel.

Wat is voldoende resolutie?
Voor een scherp, helder en contrastrijk kleurenbeeld is minimaal HD-kwaliteit van camera en display (7 inch) nodig met brede kijkhoek (minimaal 150graden), dag en nacht (vergelijkbaar met mobiele telefoon).
Evercom heeft 800 x 480 pixels en schiet in de praktijk te kort (vooral bij minder licht). De kleur valt weg en de de herkenbaarheid van personen ook.
HD (720p) bestaat uit 1.280 x 720 pixels. Dat is het minimum voor een goed beeld.
De Ultra-serie van Comelit is 1288 x 968 pixels. Dat zit tussen HD en full HD in. Dat is erg goed.
Full HD heeft 1920 x 1080 pixels en heeft de beste beeld-kwaliteit.
Camera en monitor moeten dezelfde kwaliteit hebben.

Het nieuwe video-intercom systeem op bestaande bedrading
Met Simplebus 2 (Comelit) hoeft u zich geen zorgen te maken over de kabels. Het is daarom ideaal voor renovatiewerk, omdat het prima werkt over de bestaande bekabeling.

Eigen functionele en technische eisen:
Helder geluid van spreekluister-verbinding.
Bewakingsfunctie om te kijken zonder dat er wordt aangebeld.
Indien gewenst opslag beeld en geluid (foto of video) in eigen appartement (op microSD-kaart).
Sensor gestuurde verlichte naamplaatjes (alleen in het donker verlichte) LED naamplaatjes.
Uitgang voor extra bel (2 aders of liever draadloos) in appartementen.

Andere wensen:
Bij meerdere bellers blijvend contact met de eerste (pakjesbezorgers bellen vaak bij meerder adressen). Dat gaat vermoedelijk niet lukken omdat er maar twee draden zijn.
Uitbreiding naar Keyless entry (bijvoorbeeld met bluetooth van smartphone of RFID).

Aanvullende informatie
BBK softclose brievenbuskleppen
Nieuwe installatie
Deurintercom van BTicino bij Nelec
Duitse test
Binnenunit Comelit
Materiaal voor afdekking oude bellenbord.
Intercom van Lippert.

Belpaneel en huisnummers bij oplevering Optie voor nieuw belpaneel inclusief postkasten en zonder aparte naamplaatjes
Verlichte naamplaatjes en verlichte huisnummers


Leo, onze “huisschilder zonder palet“, bezig met een opknapbeurt van onze brievenbussen (officiële naam postkasten). Ze zien er nu weer netjes uit. Alle roestplekjes zijn weg. Dank Leo.

 
Eerste storing deurintercom van J3?
Op 21 januari 2024 deed de bel van 42 het niet. Vrienden stonden voor de deur beneden en hadden aangebeld. Het licht van de camera sprong aan, maar verder gebeurde er niets. Na enkele vergeefse pogingen belden zij ons op. Wij lieten ze met de deurdrukker naar binnen. Ter controle liep ik naar beneden en drukte zelf op de bel. Ook nu ging het cameralicht aan, maar boven ging de bel niet over terwijl het lampje op de Platea binnenunit aangaf dat de installatie actief was.
Bij controle de volgende dag deed alles het normaal. Bij drukken op de bel beneden sprong het LED-licht bij de camera aan de ging de zoemer vijf keer over.
 
Bij volgende uitval elektricien inschakelen.

Begin februari 2024 viel de camera bij J8 compleet uit. Het geluid kon door resetten worden hersteld, de camera niet. Niemand van de bewoners heeft dus nog beeld. Gezien de zeer slechte beeldverbinding wordt deze uitval niet als groot probleem gezien. Terwijl VvE-Belang het niet kunnen zien wie er voor de deur staat als onveilig beoordeelt.