Deurintercom

De deurintercom dient het gemak en de veiligheid van de bewoners van onze appartementen. Het bestaat uit een beldrukker met spreekluisterapparatuur tussen de ingang van het gebouw en het appartement van de bewoner. met goed zicht op de hoofdentree door een camera buiten en een beeldscherm binnen. Het wordt toegepast in grote gebouwen (gestapelde bouw), waar de bewoners geen direct zicht hebben op de hoofdentree en dient niet alleen het gemak, maar vooral de veiligheid. Ongewenste bezoekers moeten kunnen worden geweerd.

Het oorspronkelijke belpaneel van ons gebouw Fresia J3 met de zeven brievenbussen en onze deurintercom

De maten zijn links (hbh) 610x1250x395. De onderkant van de bovenste dwarsverbinding is 1440 vanaf de grond.
Een nadeel van ons buitendeel is dat de camera erg ver van de deur is verwijderd terwijl de kijkhoek beperkt is. Dat gevoegd bij de slechte beeldkwaliteit maakt de visuele identificatie van de beller onmogelijk. Alleen aan de stem is een bekende te herkennen. Bovendien bestaat het risico dat personen buiten beeld blijven. Er is geen zicht op het aantal personen dat buiten staat en dus ook niet op het aantal personen dat binnen komt. Dat is niet veilig. De installatie voldoet daardoor niet aan de basiseisen.

De communicatie tussen de persoon die aanbelt aan de voordeur beneden en de bewoner van het appartement vindt sinds de oplevering in 2010 plaats middels een videofoon. Het betreft een spreekluisterverbinding met Z/W-beeld. Het is een bedraad systeem (6 of 2 draden?) dat in het belpaneel is opgenomen en afkomstig is van de Spaanse firma Golmar. De binnenunit is van het type Platea plus met beeld in ieder appartement. Deze uitvoering wordt niet meer gemaakt (in 2023 alleen nog de Tekna Plus Color).
De buiten-unit ziet er vanaf 2010 zo uit. De camera levert beeld in zwart-wit, van slechte kwaliteit, is te ver van de deur verwijderd (geen zicht op de deur) en te laag gemonteerd. Op de foto hieronder lijkt het beeld duidelijk, maar dat is reclame en geen werkelijkheid. Als je dit beeld vergelijkt met het beeld van onze smartphones is het verschil wel erg groot.

 
Binnen-unit
Vanaf de oplevering in 2010 vertoont deze deurintercom ernstige gebreken. Oplossing ervan bleek niet mogelijk.
Het geluid is goed, maar het zwart-wit-beeld is mistig. Het heeft te weinig contrast en door de weerkaatsing van het interne LED-licht zie je hooguit de contouren van de persoon die aanbelt. Het herkennen van de beller lukt mogelijk aan de stem, het beeld voegt niets toe.


Ons beeld op de binnen-unit, volgens de reclame
Ons echte beeld op binnen-unit met in het midden vaag een geparkeerde auto

 
Wij hebben rond 2015 geïnformeerd naar de kosten voor een goede installatie, maar dat bleek een zeer kostbare aangelegenheid te worden en werd afgestemd. Wij namen genoegen met de slechte kwaliteit van het beeld. Veel later bleek nog een ander probleem.
Als er een pakjesbezorger bij meerdere bewoners moet zijn belt hij direct aan bij die verschillende bewoners. De installatie kan dat echter niet gescheiden aan, maar zal alleen met de laatste bewoner een actieve verbinding houden. De eerste bewoner heeft wel zijn bel gehoord en gaat naar de binnen-unit, maar heeft geen actieve verbinding meer. Zeer vervelend. Er wordt opnieuw nagedacht over vervanging, maar met aanvulling door internet met alle functies ook op je mobiel.

De hardware
In de groep van de postkasten is voor de hardware een grotere kast aanwezig. Aan de buitenkant zitten de beldrukkers met aan de ene kant de naamplaatjes en aan de andere kant de camera. In de kast bevindt zich de hardware van de videofoon-eenheid en de spreekluisterverbinding. In de kast zijn te zien links op de achtergrond de camera en rechts de beldrukkers met de aansluitingen voor de zeven appartementen. Goed te zien is de slordige manier van installeren. Het is een rommeltje, maar heeft wel sinds 2010 zonder enige storing gewerkt en zonder abonnement. 


Renovatie van de huidige deurintercom
Ruim 12 jaar na de oplevering in 2010 ontstonden er bij J1 storingen en werden er offertes aangevraagd voor vervanging van de gehele installatie (buiten-unit/binnen-unit/camera in kleur en HD). Deze offertes bieden een goed werkende deurintercom, maar maakten geen gebruik van de nieuwe technische mogelijkheden die in 2023 bijna vanzelfsprekend zijn. Het is onderhoud, maar geen bij de tijd houden. Voor de VvE maakt dit onderscheid verschil, uit welk potje dient dit te worden betaald?
Het probleem van de wegvallende verbinding bij het aanbellen bij twee bewoners is niet opgelost en er kan geen communicatie plaatsvinden met onze GSM (laat staan daarmee iemand binnenlaten). Ook gaat de voordeur van ons gebouw niet echt op slot, hij valt gewoon dicht op de dagschoot. Een systeem dat na opening en dichtvallen de voordeur volledig op slot draait maakt flipperen onmogelijk en is daardoor veel veiliger. Al met al koopt J1 voor € 3.200 de functionaliteit van 2010. Ik vind dat ongewenst. De mogelijkheden zijn toegenomen net als onze behoeftes.
Welke uitbreidingen zijn met een nieuw systeem mogelijk? Kunnen de beide toegangsdeuren automatisch openzwaaien? Is er een optie die de lift activeert? Kunnen beelden van de camera worden opgeslagen, die zijn gemaakt als er wordt aangebeld.
Als ons gebouw nu zou worden opgeleverd zouden dit redelijk normale eisen aan de videofoon zijn. Zou het niet zinvol zijn om ons wensenlijstje iets uit te breiden, ook als de kosten iets hoger uitkomen?
Even kwam het idee op om de installatie op onderdelen te laten vernieuwen. Toen bleek dat daarmee de functionaliteit niet op het gewenste niveau zou komen werd dat idee verworpen. Ook werd er naar vervanging van de oorspronkelijke installatie gekeken, maar daarmee los je alleen de technische tekortkomingen op. Dus was dat ook geen goed plan. Navraag bij firma’s die belpanelen en postkasten produceren leverde aanvankelijk een geschatte prijs op voor een nieuw bellenbord met postkasten van € 12.000 (!). Een absurd bedrag, maar gelukkig vonden wij ook veel goedkopere alternatieven.
BBK stuurde in juli 2023 een offerte voor een prijs van € 1.200 tot € 1.500 afhankelijk van de uitvoering. Offerte BBK

Programma van eisen (en wensen op basis van toegenomen leeftijdsgebonden behoeftes)

Algemene voorwaarden:
Stabiele verbinding (2-draads bekabeld?).
Belpaneel moet er netjes uitzien (liever geen aparte en verschillende stikkers).
Geen corrosie van naamplaatjes en beldrukkers, opplakken van verschillende stikkers (JA/NEE enz.).
Redelijk bestand tegen vandalisme.
Geen noodzaak of verplichting van onderhoudsabonnementen.
Minimaal risico op hacken.
Redelijke prijzen.
Simpel in gebruik ook voor digibeten en bewoners met een handicap.
Uit te breiden en reparabel.

Functionele en technische eisen:
Helder geluid van spreekluister-verbinding.
Helder en contrastrijk kleurenbeeld in HD-kwaliteit (7 inch) met brede kijkhoek, dag en nacht (vergelijkbaar met mobiele telefoon).
Per appartement facultatieve verbinding met eigen Wi-Fi netwerk naar internet (IP-intercom). Hoeveel nummers mogelijk?
Kan de software overweg met een elektronisch slot? Bv. Nuki Smart-Lock 3.0 Pro
Bewakingsfunctie om te kijken zonder dat er wordt aangebeld.
Opslag beeld en geluid (foto of video) in eigen appartement (op microSD-kaart). Kan vaak ook berichten opslaan (beeld en geluid).
Geen numeriek toetsenbord, maar met sensor gestuurde (alleen in het donker verlichte) LED naamplaatjes.
Een optie voor aansluiting van tweede camera bij hoofdvoordeur.
Koppeling met gehoorapparaat mogelijk.
Uitgang voor extra bel (2 aders of liever draadloos) in appartementen.

Andere wensen:
Bij meerdere bellers blijvend contact met de eerste (pakjesbezorgers bellen vaak bij meerder adressen).
Beldrukkers niet mechanisch, maar capacitief (geen corrosie, dus langere levensduur).
Uitbreiding naar elektronische deursloten (ook van eigen appartementen waardoor toekomstbestendig).
Uitbreiding naar Keyless entry (bijvoorbeeld met bluetooth van smartphone of RFID).
Mogelijkheid om met de binnen-unit direct te communiceren met andere appartementen.

Aanvullende informatie
BBK softclose brievenbuskleppen
Deurintercom van BTicino bij Nelec
Duitse test
Binnenunit Comelit
Materiaal voor afdekking oude bellenbord.
Intercom van Lippert.

Onderdelen
Beldrukker
Camera, microfoon en luidspreker
Naamplaatje (in beldrukker, wel of niet met naam en huisnummer)
Huisnummer
Brievenbus met klep
Ja/Nee stikker
Eventuele kaartlezer (elektronische deuropener met RFID)
Deze onderdelen worden in sterk wisselende samenstelling gebruikt.

Belpaneel en huisnummers bij oplevering Optie voor nieuw belpaneel inclusief postkasten en zonder aparte naamplaatjes
Verlichte naamplaatjes en met of zonder grote huisnummers
Hieronder mooie buitenpost: Comelit 3one6 Hieronder mooie binnenpost: Comelit Icona kleurenscherm
Met verwisselbare verlichte naamplaatjes