Videofoon

De deurcommunicatie

De communicatie tussen de persoon die aanbelt aan de voordeur beneden en het appartement vindt plaats middels een videofoon. Het betreft een spreekluisterverbinding met beeld. Het is een tweedraad-systeem dat in het bellenbord is opgenomen.. Het is een installatie van de Spaanse firma Golmar. De videofoon is van het type Platea plus met een zwart-wit beeld op de binnenunit in ieder appartement. Deze uitvoering wordt niet meer gemaakt (nu alleen nog de Tekna Plus Color).

Vanaf de oplevering zijn wij ontevreden over deze videofoon.
Het geluid is goed, maar het zwart-wit-beeld is slecht. Het heeft te weinig contrast en door de weerkaatsing van het interne LED-licht zie je bijna uitsluitend de contouren van de persoon die aanbelt.

Wij hebben rond 2015 geïnformeerd naar de kosten voor een goede installatie, maar dat bleek een zeer kostbare aangelegenheid te worden en werd afgestemd. Wij namen genoegen met de slechte kwaliteit van het beeld. Veel later bleek nog een ander probleem dat pas na vele jaren duidelijk werd.
Als er een bezorger bij meerdere bewoners moet zijn belt hij snel achter elkaar aan bij die verschillende bewoners. De installatie kan dat echter niet gescheiden aan, maar zal alleen met de laatste bewoner een actieve verbinding maken. De eerste bewoner heeft wel zijn bel gehoord en gaat naar de binnen-unit, maar heeft geen actieve verbinding meer. Zeer vervelend. Er wordt opnieuw nagedacht over vervanging, maar dan middels internet met beeld en geluid via je mobiel.

De buiten-unit ziet er nu zo uit. De camera levert beeld in zwart-wit, van slechte kwaliteit, is te ver van de deur verwijderd en te laag gemonteerd. Op de foto rechts lijkt het beeld duidelijk, maar dat is reclame en geen werkelijkheid. Als je dit beeld vergelijkt met het beeld van onze smartphones is het verschil wel erg groot.

 

Technische deel van de installatie

In de groep van de brievenbussen is een iets grotere kast gemonteerd. Daarin bevindt zich de videofoon-eenheid. Links op de achtergrond de camera en rechts de bellen van de zeven appartementen.