Verlichting

De elektrische installatie werd aangelegd door de firma Technicon.
Bij de oplevering van het gebouw hield de verlichting van de algemene ruimtes geen rekening met stijgende energieprijzen. Veel lampen brandden continu.
Er waren 25 plafonnières in het trappenhuis gemonteerd, ieder met twee spaarlampen van 11 Watt, dus 22 Watt per armatuur. De helft van deze lampen waren continu brandend, 24/7, de andere helft werd geschakeld met een dag/nacht-schakelaar die zich aan de buitenmuur bevindt naar gebouw J2 toe. De muur kijkend naar zuid-west.
De instelling (gevoeligheid) van de schemerschakelaar kan worden gevarieerd door de grijze schijf een beetje te verdraaien. De huidige stand voldoet aan onze wensen en is redelijk in overeenstemming met onze buren. Als de schijf iets verder over de sensor heen schuift zal het licht eerder aan gaan. Vooral de ingang van het gebouw met de buitenlampen wordt door deze schemerschakelaar aan en uit geschakeld.

De volgende lampen worden geschakeld met de externe schemerschakelaar:

  • hal hoofdingang (bij brievenbussen)
  • trappenhuis (met de installatie van HUE is gekozen voor dynamisch)
  • buitenlampen voor de:
    • hoofdingang (twee spotjes)
    • fiets/container-ruimte
    • garagedeur

De schakeldraad van de schemerschakelaar heeft de kleurcode zwart/wit. Deze schakeldraad zit op iedere aansluiting, maar wordt niet overal gebruikt.

Kort na de oplevering in 2010 hebben wij per armatuur de twee Philips MASTER PL-S 11W – 827 per direct veranderd naar Philips MASTER PL-S 5W – 827. In 2020 hebben wij een volgende stap gezet naar duurzamer en zuiniger. Het inwendige deel van alle plafonnières hebben wij compleet verwijderd en op de gebruikte stroomdraden (bruin=fase en blauw=nul) een E27 fitting aangesloten. Aangezien LED-lampen nooit heet worden, maar slechts handwarm, hebben wij deze gewoon geplaatst in de bestaande armaturen.

Deze Hue-lampen worden direct op de fasedraad aangesloten (de bruine draad) en de nuldraad (blauwe draad). Dus niet op de schakeldraad (zwart of zwartwit) omdat deze Hue-lampen altijd stroom nodig hebben om geschakeld te kunnen worden door een zogenaamde bridge die verbonden is met de router van het appartement in de buurt. Die bridge is een kleine computer die wordt geprogrammeerd met je mobieltje. Je kunt daarbij het tijdstip van aan-uit-schakelen en de helderheid en duur van het licht naar wens vastleggen.

Bij beweging worden de lampen met HUE-sensoren geactiveerd in de buurt van de lampen. Er zijn verschillende sensoren geplaatst op de looproute door het trappenhuis.

 

Schakeling
Deze schakelingen werden door de bewoners later geplaatst op de volgende armaturen:

  • De vier TL-lampen (150cm) in de garage zijn apart geschakeld met ieder één bewegingsschakelaar.
    De bewegingsschakelaars zijn rond 2012 aangelegd en doen hun werk sindsdien zonder enig probleem. Als de deur tussen gang en garage wordt geopend zal er direct licht aan gaan en voldoende lang aanblijven om de garage te kunnen overzien en een veilig gevoel te hebben.
  • de gang van de kelderboxen
  • de TL in de containerruimte
  • de plafondarmaturen in het trappenhuis zijn voorzien van HUE-lampen van Philips (smartlampen) van het type White 2700 K, E27, 9 Watt en hebben een geschatte levensduur van 25.000h (bij 5 h/dag >5 jaar) en 50.000 (on/off ±10 jaar). Deze lampen worden door sensoren geschakeld via een bridge verbonden met de router van de betreffende verdieping. De sensoren hebben ieder 2 AA-batterijen die om de twee jaar zullen moeten worden vervangen. Het geheel werkt met het ZIGBEE-protocol. Om goed te kunnen werken hebben deze lampen altijd stroom nodig en moeten dus niet worden geschakeld door de schemerschakelaar buiten.

 

Noodstroom
In de algemene ruimte zijn de armaturen op verschillende plaatsen voorzien van noodstroom-accu’s. Dat zijn de ronde armaturen waarin een klein groen LED-je brandt. Aangezien iedereen altijd zijn mobieltje bij zich heeft zagen wij vanaf 2022 af van noodstroomlampen omdat deze door de tijd heen steeds meer problemen opleverden. Vooral omdat wij niet meer zelf in staat waren voor vervanging zorg te dragen. Beklimmen van onze ladder voor de hoogte van bijna 5 meter is naarmate wij ouder werden niet meer verantwoord.

Op iedere verdieping bevindt zich zo’n noodstroomlamp. Bij de oplevering was dat niet het geval. Ook één TL in de garage heeft een noodstroom-uitvoering, die bij de waterput. In 2022 hebben wij op de donkerste plekken van het trappenhuis een LED-lamp gemonteerd die enkele uren blijft branden als de stroom uitvalt. Van XanLite, maar die was in 2022 al defect en niet meer te koop. Over vervanging wordt nog nagedacht.

Ook de aanduidingen voor de juiste vluchtroute zijn voorzien van een noodstroomaccu. Er zijn drie vluchtrouteverlichtings-armaturen gemonteerd, twee bij onze hoofd-in/uitgang en één in de garage bij de deur naar het trappenhuis.
Merk en type: Van Lien Alulux WER 02 – Noodverlichtingsarmatuur WER 02A/ZT. Deze armaturen zijn voorzien van een kleine TL-buis. OSRAM L 8W/20 Cool White, ongeveer 28 cm lang.

 

Controle noodstroom-armaturen
Op de foto hieronder ziet u links-boven de schakelaar voor uitschakelen van de stroom van de verlichting van de algemene ruimte. Vooral het trappenhuis.
Met de code OS en de twee etiketten Normaal uit en Contr. Aan.

De normale stand van deze schakelaar is naar boven (op de foto staat hij naar beneden, in de test-stand).
Als de schakelaar naar beneden wordt gezet zal de verlichting in de algemene ruimte van het gebouw geen stroom meer krijgen. In principe gaan alle lampen dus uit, behalve de lampen met het eerder genoemde groene LED-lampje.

Bij stroomuitval zullen die lampen op een laag pitje gaan branden. Door de kleine accu die in het armatuur is opgenomen. Die accu zal geleidelijk steeds minder spanning kunnen leveren en zal het steeds minder lang doen. Controleer de tijd dat het armatuur het doet en noteer dat. Een kwartier lijkt mij het minimum. Als de tijdsduur van branden te kort wordt moet er een nieuwe accu worden geplaatst.